Sivut

lauantai 24. maaliskuuta 2012

Äly hoi!

Äly ja sen ilmeneminen, tai ehkä pikemminkin se, että miten sitä pitäisi ilmentää, on pohdituttanut minua sen jälkeen kun luin Hello Helenen Helenen bloggauksia tällä viikolla. Ajatukseni eivät liittyneet oikeastaan Helenen kirjoituksiin juurikaan vaan siihen, millaisia odotuksia lukijat olivat ilmeisesti häneen kohdistaneet ja miten hän itse kommentoi oman bloginsa tarkoitusta. Lyhyesti itseäni mietityttäneet kommentit olivat muun muassa, että miksi lukijoiden mielestä älykäs ja paljon saavuttanut bloggaaja kirjoittaa heidän mielestään ehkä tyhmästi ja pinnallisesti. Ja sitten taas myös se, että Helene kirjoittaa pitävänsä blogiaan harrastuksistaan ja oppiakseen, blogi ei siis ilmennä hänen koko elämäänsä.


En ollut tuota älykkyys teemaa suhteessa blogeihin edes miettinyt aiemmin juurikaan. Luen blogeja, joista välittyy se, että kirjoittajat ovat älykkäitä ja ajattelevia ihmisiä, vaikka saattavatkin kirjoittaa myös pinnallisista asioista. Eivätkä pinnalliset asiat ole sen huonompia kuin muutkaan, päin vastoin; minusta on tärkeää osata nauttia myös pienistä ja turhistakin asioista, kaiken ei tarvitse olla syvällistä. Harvoin tapaan muutenkaa oikeasti typeriä tai loputtoman pinnallisia ihmisiä, yleensä kyse on siitä, että henkilö ei ole tottunut ajattelemaan asioita laajemmassa kontekstissa, kenties vaikkapa nuoren ikänsä takia (en halua yleistää kuitenkaan, tuo on vain esimerkki!). Ja olen aina taipuvainen ajattelemaan ihmisistä hyvää ja haluan uskoa, että heistä löytyy paljon muutakin, kuin mitä he sillä hetkellä tuovat itsestään esille, voi vain olla, etteivät he ole itsekään vielä itseään löytäneet täysin.


Omalla kohdallani (ja toki tämä pätee muihinkin) esimerkiksi en koe, että olisin tyhmä, jos kerron etten tiedä jostain asiasta mitään. Pidän sitä ennemminkin vain järkevänä; miksi esittää asiantuntijaa, jos ei sitä ole. Jos en myönnä tietämättömyyttäni, kuinka voisin koskaa oppia lisää. Ja saatan välillä kirjoitella vaikkapa kommentteja kommenttibokseihin kiireellä ja myöhemmin niihin palatessa ajattelen, että voi mikä urpo olinkaan, kun noinkin tuon asian muotoilin. Mutta no, se olen minä, enkä ole täydellinen. Ja näissä kirjoituksissani on varmasti aina enemmän kuin kaksi kirjoitusvirhettä. Inhottavaa, mutta olen vain liian kärsimätön tekemään tarkkoja oikolukuja useaan otteeseen, jotta teksti olisi täydellisesti tuotettu. Ja ihan oikeasti en aina varmaankaan vaan tiedä, että joku sana onkin yhdyssana.


Miten sitä paitsi blogissa pitäisi älykkyys tuoda esiin? Jokaisen kirjoituksen tulisi kenties olla pieni tieteellinen artikkeli tai ainakin niissä pitäisi olla jokin todella puhutteleva ajatus ehkäpä? Ehkä pitäisi kirjoittaa vain työasioista? Luulen, etten jaksaisi lukea blogia, joka olisi edellämainitun kaltainen. En jaksa kiinnostua tieteellisistä näkökulmista jatkuvasti ja mitä niistä sitten saisi edes irti, jos on itse aivan muun tieteenalan kasvatti? Enemmän saan tässä yhteydessä omaa ymmärystäni laajennettua, kun ihmiset kirjoittavat ilmiöistä arkisesti. Enkä pidä siitä, että omaa älyä korostetaan jatkuvasti. Ja entäpä jos minä kirjoittaisin omista töistäni vaikkapa? Eivät ne tekstit olisi pohdintaa siitä, minkä tieteellisen tutkimuksen  perusteella valitsin sen ja sen lähestymistavan siinä ja siinä asiakastapauksessa, koska en vaan mieti sellaista töissäkään. Töiden ja koulutuksen kautta ammennan osaamista maailman sosiaalisesta ulottuvuudesta ja se välillä näkyy teksteissäni. Mutta pikemminkin vain siksi, että koen niillä ajatuksilla olevan oikeasti merkitystä myös muille. Että ehkä muutkin hyötyvät niistä oivalluksista tai ehkä saan puettua sanoiksi muidenkin ajatuksia. Ja tällaisista teksteistä pidän muidenkin blogeissa.

Blogit ovat kirjoittajansa näköisiä ja aina vain pintaraapaisu todellisuudesta. Ja hyvä niin. Toisaalta uskon oikeastaan kaikkien lukemieni blogien olevan oikeasti aitoja ja rehellisiä, sillä sellainen välittyy lukijalle. Jokainen blogi saa olla juuri sellainen, kuin on, pinnallinen tai vähemmän pinnallinen. Niissä saa mielestäni tuoda esiin enemmän tai vähemmän henkilökohtaisiakin ajatuksia, se on jokaisen oma valinta. Luulen, että jokainen lukija on myöskin niin älykäs, että oikeasti itse arvioi sen, milloin kirjoitetut tekstit ovat sellaisia, että niitä haluaa lukea.


Minulla ei ole siis mitään kokemusta siitä, että joku olisi pitänyt minua jotenkin tyhmänä tai epäaitona kirjoitusteni vuoksi, vaan nämä ajatukset tosiaan heräsivät tuon alussa mainitsemani Hello Helene -blogin perusteella. Päällimmäinen ajatukseni oli se, että miksei joku saisi pitää myös hieman pinnallisempaa blogia, jos vaikka onkin jollain saralla ansioitunut. Eivät ne ansioit siitä häviä. Mielestäni harrastusten (jollainen tämä blogin pitäminen on ainakin minulle) ei tarvitse olla välttämättä aina kovin älyllisesti haastavia. Vaikka täytyy kyllä sanoa, että paljon silläkin saralla tästä bloggailusta olen saanut irti ja kiitos siitä kuuluu varmasti kaikille, joiden kanssa olen bloggailun lomassa ollut tekemisissä. :)

Mielelläni kuulisin, että millaisia ajatuksia teillä herää asiaan liittyen?

Kuvat

11 kommenttia:

  1. Todella hyvin kirjoitettu teksti! Olen niin samaa mieltä kaikesta, mitä sanoit. Lähtökohtahan on se, että jokainen pitää sellaista blogia kuin haluaa eikä se sisältö korreloi älykkyystason kanssa. Ihmisillähän voi olla eri lähtökohdat blogin pitämiselle: joku ehkä haluaa kirjoittaa esim yhteiskunnallisia kantaaottavia tekstejä, joku taas ainoastaan uusista vaateostoksistaan. Blogeissa voi myös ihan hyvin vuorotella kevyemmät ja syvällisemmät aiheet ihan sellaisessa suhteessa, kun hyvältä tuntuu. Samahan se on esim. kavereiden kanssa jutellessa: välillä tulee puhuttua syvällisiä, ja välillä taas kaikkea pinnallista laidasta laitaan. Hyvä niin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli hyvä kuvaus tuo, että samoin kuin kavereiden kanssa, tai sopii ainakin jotenkin siihen, miten itse blogiin suhtaudun. Että täällä pääsee laittamaan kirjoitettuun muotoon mielessä pyöriviä asioita, joiden aiheet tosiaan ovat paljon just sellaisia mitä kavereidenkin kanssa tulee puhuttua, tai saman henkisiä ainakin. :)

      Poista
  2. Taas mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kirjoitus! Kuten Hanna, olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi. En osaa nyt muotoilla sanojani mitenkään järkevästi, mutta tarkoitukseni on sanoa että blogin kirjoittaminen on harrastus muiden joukossa ja harrastuksen tarkoitus on kai rentouttaa/saada ajatukset irti arjesta/whatever, you name it. Joten jos vaikka salakielellä kirjoitetun muurahaisia käsittelevän blogin kirjoittaminen rentouttaa ja tekee onnelliseksi, niin anti mennä.

    Olettekos muuten miettinyt että miksi meikit, vaatteet ja ihmissuhteet ovat muka hömppää? Eikö ole vähän epäreilua että "naisten vapaa-ajan jutut" luokitellaan hömpäksi, mutta "miesten jutut" eli esim. (kärjistettynä) autot, moottoripyörät jne. ovatkin ihan kunnon juttuja? Selvimminhän tämä näkyy kirjallisuudessa ja elokuvissa, naistenleffat ovat aina hömppää, mutta miesten mätkimisactionleffat ovatkin sitten jotain ihan muuta (muka). Nyt kyllä eksyin syrjäteille aiheen suhteen, enkä todellakaan tarkoittanut dissata miehiä, vaan enemmänkin herätellä meitä naisia, että miksi me halveksitaan itse omia juttujamme? Miksi me heti leimaamme meikeistä ja vaatteista kiinnostuneet naiset bimboiksi ja pinnallisiksi? Tähän pitäisi tulla muutos ja naisen pitäisi saada olla sekä älykäs että "pinnallisista" jutuista kiinnostunut ilman että kukaan alkaa huutelemaan. Ihan niinkuin miehetkin saavat loistaa töissä sekä rassata iltaisin mopojansa.

    Noniin, tämä kotifeministi kiittää ja kuittaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, nauratti ihan kauheesti tuo muurahaisia käsittelevä blogi salakielellä, se vois olla mun seuraava tekele! :D

      Ja tuo pointtisi tuosta että naisten jutut on aina hömppää, oli tosi hyvä! Tuo on niin totta kyllä. :) Jotenkin siihen liittyen tulee mieleen vielä itselle, että tavallaan naisia pidetään mainosten uhreina ja vähän hölmöinä, jotka kirjoittelevat uusista vaatemallistoista jne. Ja jos vaikka jossain blogissa ei koskaan mainita ympäristöpuolta tai sitä, että ehkä uusien vaatteiden osto ei ole nyt tarpeellista, voi siitä joku saada pinnallisen kuvan ta vaikka mainosten uhri -kuvan. Mutta ehkä blogi on vain päätetty pitää kevyenä tai ehkä kirjoittaja ei oikeasti välitä vaikkapa ympäristöasioista, tiedä tuosta. Mutta kotifeministi on oikeessa kyllä, pitäis meidän naisten (meinasin vahingossa kirjoittaa natsien) arvostaa itse itseämme ja tekemiämme juttuja enemmän. :)

      Poista
  3. Kolmen tunnin yöunilla tämä vastaus ei ehkä ole älykkäimmistä oivalluksista (huomaatko, kun heti selittelen..), mutta totta turiset blogiystäväni. Mutta hei - myönnän bloggailun alkutaipaleella oikeasti ihmetelleeni, että miksi ihmeessä ihmiset esittelevät asujaan, meikkiostoksiaan tai muita ns. pinnallisia juttuja täällä blogissa. Mutta yhtäkkiä huomaankin itse ihastelevani toisten asukokonaisuuksia, ja saavani uusia meikkivinkkejä tai muuta sen kaltaista omaa arkea piristämään.

    Ennenkaikkea on toki ilo lukea ajatuksia herättäviä blogitekstejä, mutta sopiva keveys on myöskin hyvä olla. Ja niin, kuten sanoit - jokainen muokkaa bloginsa omanlaisekseen ja jakaa sellaisia asioita, joita itse haluaa. Jokainen saa olla oma itsensä, myös täällä blogimaailmassa - ilman pelkoa siitä, että 'leimataan' tietynlaiseksi..

    Toki jonkinmoinen mielikuva blogitekstien kautta muodostuu ihmisestä, mutta voihan se olla vain pintaraapaisu todellisuudesta (kuten ehkä usein onkin..) Mutta sinusta olen saanut kyllä varsin aidon, välittävän ja ajattelevan ja myös älykkään mielikuvan! :)

    Niin ja vielä tuohon älykkyyteen, eihän se suinkaan tarkoita sitä että täytyisi tekstit olla täynnä tieteellisiä näkemyksiä yms, vaan juurikin sitä että osaa kohdata asiat aidosti ja rehellisesti, myöntää heikkoutensa ja vahvuutensa, hyväksyä erilaisuuden ja erilaiset mielipiteet. Eikö sekin ole juuri älykkyyttä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ei kai se mikään ihme ole, jos hämmästyy sitä, miksi blogeissa esitellään ostoksia jne. En muista ihmettelinkö itse niitä kun aloitin blogien seuraamisen aikoinaan, mutta kyllähän se onkin pinnallista. Mutta sekin on, kuten kirjoititkin, valittu tyyli. Itse tykkään lukea blogeja, joissa monipuolisesti erilaisia asioita. Ja esimerkiksi juuri pukeutumiseen saatava inspiraatio on ihan tosi iso juttu minulle. Voin ihan rehellisesti myöntää, että joinakin aamuina kun en keksi mitään puettavaa, selaan pikaisesti jotain blogia jonka pitäjän tyyli on lähellä omaani ja yleensä sitten on taas mielessä joku kiva vaatekokonaisuus. :D

      Ja tuo mitä kirjoitit siitä, että älykkyys on ja nääkyy blogeissa siten, että myöntää heikkoutensa ja vahvuutensa sekä erilaiset ajatukset ja mielipiteet, on niin totta. Ja tämä näkyy mielestäni monessa pinnallisessakin blogissa, sillä tuntuu, että niiden pitäjät ovat hurjan aitoja ja rehellisiä ja ymmärtävät todella pitkälle lukijoiden ajatuksia ja kärkkäitäkin kommentteja. :)

      Ja kiitos Satu tuosta ihanasta kommentista, oli tosi ihana lukea että olet saanut minusta sellaisen kuvan! :) Sama pätee kyllä omalta puoleltani sinuunkin ja yksi bloginpitämisen ihnista asioista onkin, että löytyy ihania blogiystäviä. :)

      Poista
  4. Mitähän sitä minusta sanottaisiin, jos joku muodostaisi mielipiteensä pelkästään blogin perusteella. Jonkin sortin materialisti olen toki myöntänyt olevani, mutta blogi tuo sitä puolta vielä enemmän esille. Minussa riitelevät edelleen äijämäinen rock-mimmi ja naisellisuutta kaipaava tyttönen. Välillä en osaa päättää kumpaa puolta kuunnella ja siksi blogi ulkoasukin muuttuu noiden "riitojen" tuotoksena välillä suuntaan tai toiseen.

    Toiset vaativat ja jaksavat kirjoittaa pohdiskelevia tekstejä ja maailmaa parantavia postauksia. Jokainen kuitenkin valitsee bloginsa aiheet itse. En ole missään vaiheessa halunnut lähteä kovin vakavalle linjalle, koska blogini on minulle juuri hömpänpömpän ihana maailma. Kyllä tätä vakavuutta ja pohdiskelua saa harjoittaa lähes joka päivä muutenkin. Blogini parissa haluan rentoutua tai sylkeä ulos mieltä kaihertavat asiat - tosin niistäkin jätän joskus osan jakamatta.

    Pidän kuitenkin siitä, että toiset osaavat kirjoittaa välillä tällaisia tekstejä ja jakaa mielipiteitään. Vaihtelu virkistää ja aiheita saa muutella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogit ovat siitä ihania, että niitä on helppo ja nopea muuttaa mieleisekseen, ne voivat olla välillä hömppää ja välillä sitten jotain enemmän. Mikä vain tuntuu hyvältä. Ja elämä on varmaan loppumaton itsensä kuuntelemisen suo, välillä joku puoli tulee enemmän esille ja sitten taas toinen.

      Sinusta en ole kyllä saanut materialistin kuvaa, vaan ennemminkin tuntuu, että hankintasi ovat sinulle tärkeitä yleensä jostain muusta syystä, kuin että se tavara olisi sinulle itsessään tärkeä. Esim. musiikkiin tai harrastuksiin muuten liittyvät jutut. Pikemminkin ajattelen, että toteutat itseäsi harkiten ja tiedät, mistä itse tykkäät. :)

      Poista
  5. Hih, tulin lukemaan tän sunkin tekstin, ja tosi samoilla linjoilla kyllä ollaan!:) Ja ei pelkoa, et vaikuta näiden blogitekstiesi perusteella yhtään tyhmältä, päinvastoin!;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kun kävit lukaisemassa. :) Ja kiitos muutenkin kommentistasi! :)

      Poista

Kiitos kun ilostutat päivääni kommentillasi. :)