Sivut

lauantai 18. helmikuuta 2012

Ihana Portia de Rossi!

Sain juuri luetuksi erään kirjan, joka herätti paljon tunteita. Teos, jota lukiessa on välillä surullinen, välillä iloinen, ei voi olla huono ja tätä Portia de Rossin kirjoittama kirja Unbearable lightness, A story of loss and gain mielestäni on. Teoksessa de Rossi kertoo kamppailustaan oman seksuaalisuutensa, minä-kuvansa ja syömishäiriönsä kanssa. Teos on hyvin avoin ja uskaliaskin ja siitä huokuu tunne siitä, että kertoja on nyt sinut itsensä kanssa. De Rossi kertoo objektiivisestikin ne asiat, mistä ongelmat juontavat juurensa, muttei syyttele muita.



Portia de Rossi tuli tunnetuksi Ally McBeal sarjan Nellynä. Itsekin aikoinaan sarjaa seurasin ja muistan pohtineeni sen näyttelijöiden langanlaihoja olemuksia. Muuten en muista asiaa juuri pohtineeni, vaikka fanitinkin kovasti päänäyttelijä Calista Flockfartia tuolloin. Tai lähinnä varmaankin hänen roolihahmoaan ja roolihahmon vaatteita, halusin tuolloin kovasti lakimieheksi niiden vaatteiden takia. :D Kirjassaan de Rossi kertoo tuntemuksistaan sarjaan liittyen, sillä moni ongelma ja niiden kulminoituminen erittäin pahaan syömishäiriöön liittyy julkisuuteen, joka seurasi sarjasta. De Rossi varoo kuitenkin kertomasta sarjan muista näyttelijöistä mitään henkilökohtaista; ehkä hän ei lakisyistä voinut ja ehkä hän ei edes juuri tuntenut muita näyttelijöitä, sillä sellaisenkin kuvan kirja antaa.



Kirja herättää surua siitä, miksi joku joutuu kokemaan tuollaisia tunteita. Kaikkien pitäisi tuntea tulevansa hyväksytyksi sellaisena kuin on. Kaikkien tulisi saada elää, varsinkin lapsina, ulkonäköhuolista vapaata elämää; terveyden pitäisi riittää. En halua paljastaa kirjasta liikaa, mutta moni asia de Rossinkin elämässä juontaa kirjan mukaan hänen lapsuudestaan ja kokemuksistaan silloin. Lapsuuden traumat vaikuttavat pitkään ja ne on kohdattava ja hyväksyttävä jotta niistä voi päästää irti.

Portia de Rossi meni muutaman vuosi sitten naimisiin Ellen DeGeneresin kanssa. Vaikuttaa siltä, että pariskunta on onnellinen ja on hienoa, että de Rossi on saanut vaikean elämänvaiheensa päätöksen. Olen todella onnellinen pariskunnan puolesta varsinkin luettuani kirjan; nyt ymmärrän vähän paremmin, millaisia tunteita ihmiset kokevat liittyen myös seksuaaliseen identiteettiinsä.


Kirjaa ei tietääkseni ole suomennettu ja luin sen siis alkuperäiskielellä englanniksi. Tilasin kirjan pokkarina netistä, sitä löytyy monien nettikirjakauppojen (esim. adlibris) valikoimista, omani ostin Amazon.comista. Voin lämpimästi suositella tätä teosta, sillä se on avoin ja hyvä kuvaus julkisuudesta, syömishäiriöstä, hyväksynnän hakemisesta ja onnen löytämisestä.

Ensimmäistä kuvaa lukuunottamatta kuvat google kuvahausta.

2 kommenttia:

  1. Pitääpä lukea, aiheet koskettavat varmasti monia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on kyllä sellainen, että aihe on hyvin universaali ja siitä saa kyllä ajattelemisen aihetta pitkäksi aikaa.

      Poista

Kiitos kun ilostutat päivääni kommentillasi. :)